Wirtualny członek to osoba w Twojej grupie, która nie korzysta z ShareCost, na przykład dziecko, rodzic lub przyjaciel, który nigdy nie instaluje aplikacji. Zarządzasz ich wydatkami i ich udziałem w każdym podziale. Ich saldo jest śledzone jak u wszystkich innych.
Dodaj wirtualnego członka
- Otwórz grupę i przejdź do karty Członkowie.
- Dotknij Dodaj Członka, a następnie Dodaj Wirtualnego Członka.
- Wpisz Imię (do 50 znaków) i opcjonalnie dodaj zdjęcie.
- Dotknij Dodaj Wirtualnego Członka.
Aplikacja informuje: Będziesz menedżerem tego wirtualnego członka. Tylko ty możesz go edytować lub usunąć. Wirtualny członek jest oznaczony jako Wirtualny na liście członków.
Edytuj wirtualnego członka
- Na karcie Członkowie dotknij wirtualnego członka.
- Wybierz Edytuj Wirtualnego Członka, zmień imię lub zdjęcie i dotknij Zapisz Zmiany. Zmiany będą stosowane w każdej grupie, do której należy ten członek.
Zmień wirtualnego członka na rzeczywistego
Gdy ta osoba później zainstaluje ShareCost i dołączy do grupy, możesz połączyć wirtualnego członka z jego rzeczywistym kontem:
- Dotknij wirtualnego członka na karcie Członkowie i wybierz Połącz z rzeczywistym członkiem….
- Wybierz rzeczywistego członka. Aplikacja wyjaśnia: To połączy całą historię … z …. Tej operacji nie można cofnąć.
- Dotknij Połącz. Wszystkie poprzednie wydatki, podziały i rozliczenia wirtualnego członka teraz należą do rzeczywistego członka.
Warto wiedzieć
- Tylko menedżer (osoba, która utworzyła wirtualnego członka) może go edytować, łączyć lub usuwać.
- Wirtualni członkowie są uwzględniani w równych podziałach jak wszyscy inni. Przypnij lub odepnij ich jako domyślnych członków podziału na karcie Członkowie, zobacz Podziel wydatek nierówno.
- Rozliczanie się z wirtualnym członkiem działa w ten sam sposób: zarejestruj płatność samodzielnie, zobacz Rozlicz się i zarejestruj płatność.
Web
- Otwórz grupę i przejdź do karty Członkowie.
- Kliknij Dodaj Wirtualnego Członka, wpisz imię i potwierdź.
- Aby usunąć wirtualnego członka, którego utworzyłeś, użyj Usuń wirtualnego członka obok jego imienia.
Połączenie wirtualnego członka z rzeczywistym kontem odbywa się w aplikacji mobilnej.